Младши прокурор от Районна прокуратура-Велико Търново участва в открит урок пред ученици по образователна програма на ВСС

19 Февруари 2021 г.

Калина Гроздева, младши прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново и Лилия Ненова, младши съдия в Окръжен съд – Велико Търново, участваха в открит урок пред ученици от VII клас,  в  СУ „Емилиян Станев“. Темата на срещата, свързана с проявите на хулиганство сред непълнолетните лица, е част от цикъл лекции от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” за учебната 2020/2021 година.

Младши съдия Ненова и младши прокурор Гроздева коментираха с осмокласниците от профили „Музика“ и „Изобразително изкуство“ какви са правата и задълженията на непълнолетните и при какви предпоставки могат да носят наказателна отговорност. Като конкретен пример беше даден хулиганска проява, като им бе разяснено кога дадено деяние може да се счита за административно нарушение и кога за престъпление и как се наказват непълнолетните лица, извършили хулиганство. Също така бяха разяснени престъпленията, свързани с държане на наркотични вещества, телесните повреди и обидите. Учениците бяха запознати какви възпитателни мерки могат да бъдат приложени спрямо тях, ако извършат противообществена проява, и какви са начините и местата за тяхното прилагане. 

Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, след подписано споразумение за сътрудничество.  Тя е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и върховенството на закона.