По досъдебно производство на Районна прокуратура – Велико Търново, взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – Велико Търново, бе осъден обвиняем за нарушаване на карантинните мерки

8 Февруари 2021 г.

След одобрено от Великотърновски районен съд споразумение, сключено между Районна прокуратура – Велико Търново и защитника на обвиняемия, бе осъден 33-годишен мъж  за неспазване на противоепидемичните мерки. В.М. бе признат за виновен за това, че в периода 11.05.2020 г. - 14.05.2020 г., в гр. Полски Тръмбеш, при условията на продължавано престъпление – с две деяния, нарушил мярка, издадена против разпространяването на заразна болест по хората – поставяне под карантина, на лице влизащо на територията на Република България, съгласно Заповед на министъра на здравеопазването, като деянието е извършено по време на пандемия обявена от Световната здравна организация, свързана със смъртни случаи от COVID-19, като на 11.05.2020г. не се намирал на адреса на изпълнение на карантината, а посетил гр. Велико Търново и на 14.05.2020 г. също не бил на адреса на изпълнение на карантината, а посетил дом в гр. Полски Тръмбеш - престъпление по чл.355, ал.2, пр.2 и пр.3, вр. с ал.1, пр.3 вр. с чл.26, ал.1 от НК.         

За извършеното деяние на В.М. бе наложено наказание пробация, с пробационни мерки – задължителна регистрация на настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Досъдебните производства по чл. 355, ал. 2 от НК са под специален надзор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.