Осъден по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново за нарушаване на наложената му карантина

17 Декември 2020 г.

След одобрено от Великотърновски районен съд споразумение, сключено между Районна прокуратура – Велико Търново и защитника на обвиняемия, бе осъден 41-годишен мъж  за неспазване на противоепидемичните мерки. М.Р. бе признат за виновен за това, че в периода 12.05.2020 г. - 14.05.2020 г., в с. Раданово, общ. Полски Тръмбеш, при условията на продължавано престъпление, по време на свързана със смъртни случаи пандемия от COVID-19 и извънредно положение, нарушил мерки, издадени против разпространението на заразна болест по хората, като нарушил предписание за поставяне под карантина на Регионална здравна инспекция - Русе, като два пъти напуснал адреса на изпълнение на карантината - престъпление по чл. 355, ал. 2, пр. 2 и 3 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 НК.

За извършеното деяние на М.Р. бе наложено наказание пробация, с пробационни мерки – задължителна регистрация на настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Досъдебните производства по чл. 355, ал. 2 от НК са взети на специален надзор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.