По досъдебни производства на Районна прокуратура – Велико Търново, взети на специален надзор от Апелативна прокуратура – Велико Търново, бяха осъдени двама за нарушаване на карантинните мерки

9 Юни 2020 г.

  След одобрено от съда споразумение, постигнато с Районна прокуратура - Велико Търново, ТО Елена, бе осъдена жена за нарушаване на наложената ѝ карантина. Г. Н. е призната за виновна за това, че на 29.04.2020 г., в гр. Златарица, нарушила мярка, издадена против  разпространението на заразна болест по хората, като лице, поставено под карантина с предписание на РЗИ-Велико Търново, не изпълнила  задължението да не напуска дома си в гр. Златарица, като на 29.04.2020 г.  е напуснала адреса, на който се изпълнява карантината и е  пребивавала на обществено място. Наложено ѝ е наказание една година пробация с пробационни мерки –  задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител.

 

Съдът е одобрил също споразумение, постигнато между РП-В. Търново и защитника на Р.М., по силата на което обвиняемият се е признал за виновен за това, че в периода 11.04.2020 г. - 24.04.2020 г., в с. Раданово, общ. Полски Тръмбеш, при условията на продължавано престъпление, нарушил мерки, издадени против разпространението на заразна болест по хората, като български гражданин, пристигнал от Кралство Нидерландия и поставен под карантина с предписание на РЗИ –  Русе,  в периода от 11.04.2020 г. до 14.04.2020 г. и в периода от 18.04.2020 г. до 24.04.2020 г.,  напуснал адреса на изпълнение на  карантината и територията на Република България и пребивавал в  Кралство Нидерландия.

Наложено му е наказание една година пробация с пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес, задължителни периодични срещи с пробационен служител и безвъзмезден труд в полза на обществото  в размер на 100 часа в рамките на една година.

Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди.