На една година затвор за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие и побой на жена е осъден мъж, предаден на съд от Районна прокуратура – Велико Търново

28 Февруари 2020 г.

Мъж, нарушил заповед за защита от домашно насилие и нанесъл побой на жена е осъден на една година лишаване от свобода при строг режим, след одобрено от съда споразумение с Районна прокуратура – Велико Търново.

Р. Д. е признат за виновен за това, че на 27/28.03.2019 г. в гр. В. Търново, в къща, чрез нанасяне на удари с ръце и ритане с крак причинил на А. Б. лека телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, поради причинено отскубване на косата и кръвонасядания с отоци по главата и тялото, като деянието е извършено в условията на домашно насилие – престъпление по чл. 131, ал.1, т.5а във вр. 130, ал.1от НК. 

Осъден е и затова, че по същото време  и място, не изпълнил заповед за защита от домашно, издадена на основание чл. 15, ал.2 от Закона за защита срещу домашно насилие по гражданско дело на ВТРС, с която се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на А. Б., като в гр. В. Търново, в къща нанесъл удари с ръце и ритане с крак на жената, в резултат на което й причинил лека телесна повреда, като деянието е извършено повторно – престъпление  по чл. 296, ал.4 вр. ал. 1, пр. 2 вр. чл. 28, ал.1 от НК.

         Споразумението има последици на влязла в сила присъда.