Собственик на куче, нахапало съседка е осъден, след споразумение с Районна прокуратура – Велико Търново

14 Октомври 2019 г.

След споразумение, постигнато с Районна прокуратура – Велико Търново и одобрено от съда, осъдиха  собственик на куче, нахапало възрастна съседка.

Р. Н. е признат за виновен за това, че на 01.03.2019 г. в гр. Велико Търново, ул. „Христо Караминков“, не положил достатъчно грижи за гръбначно животно – собственото си куче порода „Питбул териер“, мъжки пол,  което се е намирало под негов надзор,  като в нарушение на чл.7, ал.5 от Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на Община Велико Търново не взел мерки кучето да не напуска само мястото на отглеждане - имот, находящ се в гр.В.Търново, ул.“ Христо  Караминков“ и  да навлиза в чужда собственост, в резултат на което животното причинило на М. П. на 85 г. от същия град, тежка телесна повреда – осакатяване на ляв горен крайник – пълна трайна контрактура на лява лакетна става, лява гривнена става и пръстите на лява китка, водеща до пълна липса на активни и пасивни движения  на ляв лакът, гривнена става и пръстите на лява китка, както и средни телесни повреди, изразяващи се в обезобразяване на ляв горен крайник от грубите посттравматични белези по лява предмищница и лява лакетна става и трайно затруднение   движението на ляв горен крайник поради счупване на лява лъчева кост и множество разкъсно-контузни рани – престъпление по чл. 325 в, ал. 1 от НК. 

На обвиняемият е наложено наказание една година и два месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от три години, както и глоба в размер на 600 лв.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.