Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу участник в телефонна измама

12 Септември 2019 г.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу Г. Л., който е обвинен за това, че на 06.03.2018 г. в гр. Полски Тръмбеш, в съучастие като помагач, с неустановени лица – извършители, с цел да набави за себе си и за тях имотна облага, чрез явяване на мястото и вземане на парите под пейка на улицата, умишлено улеснил неизвестните извършители да причинят на възрастна жена от гр. Полски Тръмбеш имотна вреда в размер на 1800 лева, след като възбудили у нея заблуждение, че следва да предостави паричната сума, за да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами - престъпление по чл.209, вр.чл.20 от НК.

 

През март 2018 г. обвиняемият се обадил на обява за работа, но му казали, че мястото е заето. Същия ден по телефона му се обадил непознат мъж, който му предложил работа. На следващия ден, мъжът отново позвънил и му казал, че трябва да отиде в гр. Сливен, откъдето да вземе някаква пратка. По телефона, получил указания да изчака жена, която да хвърли от терасата  пакет, който да прибере и след това да отиде до гр. В. Търново и да го остави между два контейнера за отпадъци до МОЛ-а.

По този начин, в телефонни разговори с непознатият, Г.Л. получавал указания какво да извърши. Бил изпращан с автобуси или таксита в различни населени места в страната – гр. Габрово, гр. Трявна, гр. Стара Загора, откъдето трябвало да прибира пратки, съдържащи пари, банкови карти, бижута и ценности, които след това да оставя до контейнерите на МОЛ-а в гр. В. Търново или на други места.  Когато оставял пакетите, вземал част от парите в тях, като възнаграждение за себе си. Докато прибирал и доставял пратките, Г.Л. осъзнал, че същите са получавани в резултат на заблуждаване на възрастни хора и че участва в измама с други лица.

Така на 06.03.2018 г. бил изпратен в гр. Полски Тръмбеш. Междувременно един от извършителите се свързал с пострадалата на стационарния й телефон и я въвел в заблуждение, че трябва да съдейства на полицията за залавянето на телефонни измамници, като събере исканите й пари и ги сложи под пейката на улицата. В това време обвиняемият изчаквал в близост и след като жена оставила плика, взел го и според указание от непознатия го оставил до контейнерите на МОЛ-а в гр. В. Търново. Обвиняемият е осъждан.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.