Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд двама за кражба и вещно укривателство

15 Юли 2019 г.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу двама за кражба и вещно укривателство.

         Обвинението срещу Н.В. е за това, че на 11.04.2018 г. в гр. Велико Търново като посредствен извършител, чрез малолетния А. М., отнел от владението на непълнолетна, без нейно съгласие с намерение противозаконно да присвои чужда движима вещ - мобилен телефон „Huawei Р9 lite“ на стойност 301,60 лева, собственост на И. К. - престъпление по чл. 194 от НК.

Обвинението срещу С.У. /ученик в 11-ти клас/ е за това, че на 11.04.2018 г. в гр. Велико Търново, като непълнолетен, но с възможност да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, с цел да набави за себе си имотна облага укрил чужда движима вещ - мобилен телефон „Huawei Р9 lite“ на стойност 301,60 лева, собственост на И. К., за която знаел, че е придобита от Н. В. чрез престъпление - кражба - престъпление по чл. 215, вр. чл. 63 от НК.

 

На 11.04.2018 г. около 18:00 ч. непълнолетното момиче излязло от дома си, за да се види с приятели, като в раницата си сложила мобилния си телефон. Седнала на беседката заедно с други познати, между които били и двата обвиняеми и започнали да си говорят. Докато били в беседката Н. В. решил да вземе мобилния телефон на пострадалата. Казал на едно от малолетните момчета, че иска да се пошегува и го накарал да вземе телефона от раницата ѝ, без тя да разбере, и да му го даде. Н.В веднага изключил телефона и го прибрал в джоба си. След това извикал С. У. настрани и му го показал. Скоро след това момичето установило липсата на мобилния си телефон и започнало да го търси, но не го намерила. Помолила нейна приятелка да позвъни на номера ѝ, но операторът я уведомил, че телефонът е изключен. След като си тръгнала, Н.В. дал мобилния телефон на С. У. и го помолил да го скрие. Няколко дни по-късно поискал обратно мобилния телефон и го дал на брат си, който го продал в магазин за мобилни телефони и аксесоари.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.