Районна прокуратура - Велико Търново предаде на съд мъж, за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа

11 Юни 2019 г.

Обвинението срещу А.М. е за това, че на неустановена дата в периода от края на месец декември 2018 г. до 03.01.2019 г. в с. Хотница, общ. Велико Търново, в имот, при условията на повторност, сам осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа на „Електроразпределение Север“ АД, като свързал ел.инсталацията на своя дом към електроразпределителната мрежа преди средството за техническо измерване на съседен дом, посредством присъединителна линия от последователно свързани проводници, с което създал условия за непълно /неотчитане/отчитане на потребената електрическа енергия – престъпление по чл. 234в, вр. чл. 28 от НК.

 

Обвиняемият е осъден за същото престъпление. На 03.01.2019 г. в РУ В. Търново бил получен сигнал, че в с. Хотница, А.М. ползва електро енергия в дома си, след като там било прекъснато ел. захранване от 2012 г. На 03.01.2019 г. служители от електро-разпределение и от Полицейски Участък с. Ресен посетили имота и видели, че в къщата има работещо осветление от ел. лампа. При извършения оглед проверяващите установили, че към фазовия проводник е прикачен друг проводник. Обвиняемият сам посочил, къде се е присъединил и ги завел в съседен имот. Там им показал, че на първия етаж в къщата се е присъединил под средството за търговско измерване на съседен имот. Входната врата към къщата била заключена и зад нея се намирало електромерното табло, и обвиняемият обяснил, че е минал през покрива, като е разпокрил цигли на покрива и е влязъл вътре в къщата, и се е присъединил преди СТИ за да не натрупва сметки на съседите.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.