Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд мъж за измама с фиктивна продажба на автомобил

15 Януари 2019 г.

Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд мъж за извършена измама с фиктивна продажба на автомобил.

Обвинението срещу К.Д. е за това, че на 15.04.2016 г. в гр. Велико Търново, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил заблуждение у Г. В. от гр. Горна Оряховица, че ще му продаде лек автомобил „Опел Астра“, след като предварително му бъде заплатено, чрез куриерска фирма  капаро в размер на 200 лева, с което му причинил имотна вреда в размер на 200 лева - престъпление по чл. 209 от НК.

 

Тъй като парите не му достигали, обвиняемият решил да си набави средства по противозаконен начин - чрез извършване на измами, като публикува фиктивни обяви за продажба на автомобили на атрактивни цени, въпреки, че не е техен собственик, и като иска от кандидат-купувачите заплащане на капаро, чрез куриерски фирми.  

На 15.04.2016 г. публикувал в интернет сайта mobile.bg обява за продажба на лек автомобил „Опел Астра“, за 2500 лева, снимки на автомобила и телефонен номер за контакт. Сим-картата с този абонатен номер бил закупил „на черно“ /същата била регистрирана на името на М. И., на чието име били регистрирани множество сим-карти/. Същия ден Г. В. видял обявата и харесал автомобила. Позвънил на посочения в обявата телефонен номер, като му отговорил мъжки глас, който се представил като К. Д. По време на разговора К.Д. обяснил, че автомобилът се намирал в гр. Ямбол, както и че вече имало много обаждания за него, поради което, ако желаел да го закупи, трябвало да му изпрати капаро в размер на 200 лева, чрез куриерска фирма. Пострадалият решил, че ще закупи автомобила и  превел поисканата сума, като се уговорили на следващия ден, да се срещнат  в гр. Ямбол. На следващия ден  Г.В., пристигнал в гр. Ямбол, заедно с негов познат, за да купят колата. Чакали на  уговореното място, но продавача не се появил.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.