Районна прокуратура – Велико Търново постигна осъдителна присъда за мъж, нарушил заповед за защита от домашно насилие

18 Юли 2018 г.

Районна прокуратура – Велико Търново постигна осъдителна присъда за мъж, нарушил наложената му заповед за защита от домашно насилие. Осъден е на една година и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 200 лв.

Д. Х. е признат за виновен за това, че в периода от 10.03.2017 г. до 09.08.2017 г. в гр. Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, не изпълнил заповед за защита от домашно насилие, издадена на основание съдебно решение по гражданско дело на ВТРС, с която се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо жена от същия град. Подсъдимият седем пъти нарушил заповедта, като упражнил върху жената психическо насилие чрез психически тормоз: предизвикване на скандал, влязъл въпреки противопоставянето й в жилището й и отказ да го напусне доброволно, отправял заплаха, че ще отведе със себе си децата им, върху които са й присъдени родителските права, въпреки несъгласието й отвел едното дете, отправял обиди и заплахи с убийство и за побой и упражнил върху нея физическо насилие като я ударил, повредил входната врата на жилището й, счупил стъклата на прозорец, ограничил правото й на свободно придвижване, като и забранил да излезе от жилището. Престъпление по чл.296, вр. чл.26 от НК. 

Признат е за виновен и за това, че на 10.03.2017г. в гр. Велико Търново, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – предизвикал скандал с бившата си съпруга, отказ да напусне доброволно жилището й, отправил обиди и заплаха с убийство; предизвикал скандал с гражданин, като крещял под терасата му, псувал го и го предизвиквал да излезе да се бият и му отправил обиди и заплаха с убийство. Престъпление по чл. 325, ал.1 от НК.

 На 13.04.2017 г. в гр. Велико Търново, противозаконно повредил чужда недвижима вещ - метална входна врата и като хвърлил камъни счупил четири стъкла на прозорци, като общата стойност на причинените вреди е 457, 92 лв. и случаят не е маловажен. Престъпление по чл. 216 НК.  На същата дата през нощта, влязъл в чуждо жилище, като употребил за това сила –  счупил входната врата. Престъпление по чл. 170  от НК.

 Присъдата подлежи на обжалване пред ОС В.Търново.

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново за първите шест месеца на годината петима са осъдени за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие.