Мъж неизпълнил заповед за защита от домашно насилие е осъден по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново

4 Април 2018 г.

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново, мъж е осъден на една година лишаване от свобода при общ режим за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие.

Съдът призна Д. Х. за виновен за това, че на  13.02.2018 г. в гр. Велико Търново,  не изпълнил заповед за защита от домашно насилие – Заповед за незабавна защита от 17.01.2018 г., издадена по гражданско дело на Районен съд град Велико Търново, с която му се забранява да приближава жилището на К. Х. на разстояние по-малко от 20 метра, като влязъл в дома на същата. Престъпление по чл. 296 от НК.

 Срещу Д. Х. са издавани множество заповеди за защита от домашно насилие , които системно нарушавал и за което три пъти бил осъждан  по чл. 296, ал. 1 от НК. Наложените му наказания по никакъв начин не поправили и превъзпитали обвиняемия, който продължавал системно да упражнява тормоз над жената. На 17.01.2018 г. по образуваното гражданско дело отново била издадена Заповед за незабавна защита, съгласно която обвиняемият бил задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо К. Х., като му било забранено да приближава жилището й и местата й за социални контакти на разстояние по-малко от 20 метра.

Пострадалата заедно с майка си били в дома си, когато около 22.00 часа за пореден път обвиняемият, въпреки забраната на съда, отишъл и със сила влязъл  в жилището им. Пострадалата веднага сигнализирала органите на МВР. Пред полицейски служители при РУ Велико Търново обвиняемият заявил, че знае за издадената заповед за незабавна защита, но „не го бъркало и не го интересувало“.

 Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд- Велико Търново.