Рецидивист, нападнал с нож жена и направил опит да я изнасили е осъден по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново

24 Януари 2018 г.

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново рецидивист, нападнал с нож жена и направил опит да я изнасили е осъден. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие при което подсъдимият се призна за виновен и приема за верни фактите изложени в обвинителният акт.

За извършеното деяние на Г. Д. е наложено наказание от девет години лишаване от свобода, което съгласно закона е редуцирано с една трета, като е определено наказание от шест години лишаване от свобода при строг режим.

Г. Д. е осъден за това, че на 01.06.2017 г. в гр. Велико Търново, направил опит да се съвкупи с лице от женски пол, като я принудил към това със сила – дърпане за косата, удар с твърд предмет в главата и седем пробождания с нож по шията и главата, като й причинил средна телесна повреда. Опитът за изнасилване представлява опасен рецидив и е останал недовършен по независещи от дееца причини. Престъпление по чл. 152,  вр. чл. 129, вр. чл. 29, вр. чл. 18 от НК.

По искане на прокуратурата, по отношение на Г. Д. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд Велико Търново.