Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд мъж за присвояване на вещи от жилища под наем

5 Януари 2018 г.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу  мъж за присвояване на вещи от жилища под наем.

Обвинението срещу Х. Е. е за това, че в периода от 22.11.2017 г. до 23.11.2017 г. в гр. Велико Търново, в условията на продължавано престъпление противозаконно присвоил чужди движими вещи, собственост на различни лица, които владеел, на обща стойност 1563 лв.

- на 22.11.2017 г. - ул. „Княз Дондуков Корсаков”, от апартамент под наем присвоил  телевизор  NЕО, 22 инчов, на стойност 132 лв., собственост на семейство от град В. Търново;

- на 23.11.2017 г. - ул. „Генерал Гурко”, от къща за гости  присвоил два  телевизора - Samsung, 24 инча  и LCD телевизор LG, 32 инчов, на обща стойност 492 лв., собственост на Д.П. от същия град.;

- на 23.11.2017 г. - ул. „Генерал Гурко”, от къща за гости направил опит противозаконно да присвои чужди движими вещи – три телевизора и одеяло, на обща стойност 939 лв., собственост на Д. П. от град Велико Търново. Престъпление по чл. 206, вр. чл. 26 от НК.

Обвиняемият пребивава на територията на цялата страна. Има зависимост към хазартните игри и  си набавя парични средства по престъпен начин, които проигравал. За целта отсядал в къщи за гости и апартаменти, отдавани под наем, от където отнемал различни вещи, които залагал в заложни къщи. Срещу него има пет неприключили наказателни производства за престъпления по чл. 206 от НК, извършвани в различни градове. Към настоящия момент е с наложена мярка за неотклонение задържане под стража.

Поредните деяния решил да извърши в град Велико Търново. Направил он лайн резервация в отдаван под наем апартамент и в къща за гости. От апартамента под наем взел телевизор  и го  заложил в заложна къща за 80 лв. Получената сума проиграл на хазарт. От къщата за гости заложил  два от телевизорите и подготвил за изнасяне останалите три телевизори, с намерение да заложи и тях, но действията му били забелязани от собственика.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.