22 Април 2021 г.

Районна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа М.И., обвинен за противозаконно подпомагане на 13 чужди граждани да пребивават и преминават през територията на страната в нарушение на закона

Сподели

Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа М.И. Той е обвинен за това, че е подпомогнал 13 чужди граждани да пребивават и преминават през територията на страната в нарушение на закона.

Престъплението е извършено на 22.04.2021 г. в района между моста на река Караагач и град Китен, община Царево, обл. Бургас, и по път с. Синеморец - гр. Бургас. Престъпното деяние е осъществено с цел набавяне на имотна облага, а обвиняемият е действал като съизвършител с неустановени по досъдебното производство лица. То е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1, предл.1 и т.5, вр. ал.1 от НК, тъй като е осъществено, чрез използване на моторно превозно средство – микробус.

Обвиняемият е бил задържан при специализирана операция от служители на ГД „Гранична полиция“. По време на разследването е установено, че чужденците са граждани на Република Сирия. Те са без документи за самоличност. В превозното средство се е намирал и непълнолетен български гражданин, който е разпитан в качеството на свидетел по досъдебното производство. Установено е също така, че товарният автомобил е бил с неистински регистрационни табели. Той е бил брандиран с логото на търговско дружество, което е трябвало да заблуди и отклони вниманието на разследващите от превозното средство.

Предстои Районна прокуратура - Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия, което ще бъде разгледано от Районен съд - Царево.