Двама мъже, отнели противозаконно лек автомобил, бяха осъдени по обвинителен акт на Районна прокуратура – Търговище, единият от тях ще бъде лишен от свобода ефективно

4 Октомври 2023 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура - Търговище 21-годишният Р.Р. и 30-годишният С.А. бяха признати за виновни и осъдени за това, че противозаконно отнели лек автомобил. Р.Р., известен на органите на МВР и осъждан, беше осъден с „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 9 месеца при първоначален строг режим на изтърпяване. Другият подсъдим, който има чисто съдебно минало и не бил криминално проявен към момента на извършване на престъплението, беше осъден на 2 години и 2 месеца „лишаване от свобода“.

Делото беше гледано при условията на съкратеното съдебно следствие, в резултат на което присъдите на двамата бяха редуцирани с една трета. След съкращаването Р.Р. ще остане в затвора за срок от 2 години и 6 месеца при строг режим, а присъдата на С.А. беше намалена на 1 години и 6 месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на които се отлага с 3 години изпитателен срок.

Деянието било извършено на 27 май 2023 година в село Лиляк. Двамата подсъдими избрали автомобил, паркиран пред частен дом на улица в селото, противозаконно го отнели и потеглили с него към квартал на град Търговище. По пътя претърпели ПТП, след което на автомобила били нанесени материални щети. Въпреки това обвиняемите продължили движението си, докато колата не се запалила. Тогава я изоставили и се укрили. Задържани били в село в община Велики Преслав.

Районен съд – Търговище задължи двамата да заплатят солидарно и стойността на отнетия и увреден автомобил в размер на 5409,80 лева.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Окръжния съд в града.