По искане на Районна прокуратура – Търговище двама мъже, упражнили домашно насилие над свои близки, остават в ареста

23 Август 2023 г.

Двама мъже от търговищки села бяха оставени в ареста, след като Районният съд уважи като основателни исканията за задържане на прокуратурата. Двамата били привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл.131, ал.1, т.5а, във връзка с чл.130, ал.2 от НК  - причиняване на лека телесна повреда в условията на домашно насилие. Ч.Х. (42 г.) и Б.И. (48 г.) бяха задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда за определяне на мерки за неотклонение спрямо тях.

 42-годишният обвиняем бил задържан, след като на 18 август 2023 година нанесъл побой и причинил лека телесна повреда на жената, с която съжителствал до месец юли. Двамата живеели на семейни начала няколко години и имали деца, но жената била жертва на физически и психически тормоз и взела решение да напусне общия им дом. Ч.Х. не бил съгласен с това и при опит на жената да вземе свои вещи той й нанесъл множество удари по цялото тяло. Мъжът бил многократно осъждан за различни престъпления от общ характер.

Б.И. живеел със своята майка и двете си малолетни деца в село в община Омуртаг. От събраните до момента доказателства станало ясно, че той упражнявал системно насилие над своите близки, като дори търпял наказание „лишаване от свобода“ отново за нанесена телесна повреда спрямо свои близки.

На 17 август 2023 година обвиняемият употребил алкохол и, при възникнал спор с възрастната му майка, нанесъл удар с юмрук в главата на малолетния му син. За случая било образувано досъдебно производство, Б.И. бил задържан и привлечен към наказателна отговорност за извършеното.

Двете определения на Районен съд – Търговище подлежат на обжалване пред Окръжния съд в града.

Прикачени документи