„Задържане под стража“ за 19-годишен мъж от Търговище, обвиняем за държане на над 185 грама марихуана

16 Май 2023 г.

По искане на Районна прокуратура - Търговище съдът определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Й.Й. (19 г.), местен жител. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества – престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК.

Младият мъж станал обект на полицейска проверка на 12 май 2023 година, когато в него бил намерен около 1 грам марихуана. Последвалото претърсване и изземване в дома на Й.Й. довело до намирането на допълнително количество от същата забранена субстанция – 185 грама марихуана, както и електронна везна.

Обвиняемият беше задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор от Районна прокуратура – Търговище с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение. Искането на прокуратурата за „задържане под стража“ бе уважено като основателно и той бе оставен в ареста.

Й.Й. е добре известен на органите на реда и е осъждан за държане с цел разпространение на наркотични вещества. Настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на наложеното му наказание.

Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава. Предстои случаят да бъде предаден по компетентност на Окръжна прокуратура – Търговище, тъй като в хода на разследването са събрани данни за разпространение на наркотици от страна на обвиняемия.

Определението на Районния съд подлежи на обжалване пред въззивна инстанция.