Районна прокуратура-Търговище ръководи досъдебно производство срещу мъж, получил ефективна присъда и укрил се в тайник в дома си при опит да бъде задържан

15 Март 2021 г.

Районна прокуратура-Търговище ръководи досъдебно производство срещу О.М., на 28 години, от гр. Омуртаг, който е бил осъден ефективно, но се укрил в тайник в дома си при опит да бъде задържан с цел привеждане в изпълнение на присъдата.

Мъжът е осъждан многократно като последната му присъда, постановена от Окръжен съд-Търговище, е пет години и шест месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим. Тя е потвърдена от ВКС и е влязла в сила на 9 март 2021 г. Наказанието е било наложено за нанасяне на средна телесна повреда в условията на опасен рецидив, за управление на МПС след употреба на наркотично вещество, и в срок на изтърпяване на наказание „лишаване от право да управлява МПС“.

При опит да бъде задържан с цел привеждане в изпълнение на присъдата на 12 март 2021 г. О.М. се укрил в специално пригоден тайник в дома си в гр. Омуртаг. Той произвел изстрели с газово-сигнален пистолет в опит да осуети задържането си. Въпреки оказаната съпротива е арестуван.

При последвалите действия по разследване на случая  у О.М. е открито найлоново пликче, съдържащо хероин с тегло 1,68 грама, намерени и иззети са и 1,62 грама марихуана. 

Районната прокуратура в Търговище ръководи досъдебни производства по чл. 270, ал. 1 от НК и по чл. 354а, ал. 3 от НК.

28-годишният мъж е задържан и приведен в следствения арест.