Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за недекларирани евро за общо 451 757 лева, открити в товарен автомобил на ГКПП - Капитан Андреево

26 Април 2022 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство Т.Г., на 57 г., турски гражданин,  за това, че на 24 април 2022 г., на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от България за Турция, не изпълнил задължението си да декларира писмено  пред митническите органи пренасяната валута през границата, която  е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 24 април  2022 г., на ГКПП - Капитан Андреево, за излизане от България в посока Турция, пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от Т.Г. Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили проверка на превозното средство. Те намерили недекларирани парични средства в размер на 230 980  евро с обща българска равностойност около 451 757 лева. Валутата била укрита чрез прикрепване към метална греда, разположена непосредствено зад предната броня на влекач. Тя била разпределена в 2 пакета.

Обвиняемият Т.Г. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.