Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за недекларирани британски лири за общо 234 358 лева, открити в товарен автомобил на ГКПП - Капитан Андреево

25 Февруари 2022 г.

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство Е.А., на 39 г., турски гражданин,  за това, че на 24 февруари 2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, външна за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери.

Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 24 февруари  2022 г. около 20,30 ч. на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от България в посока Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация. Камионът се управлявал от Е.А.

Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили проверка на превозното средство. Те намерили недекларирани парични средства в размер на 100 010 британски лири с обща българска равностойност на около 234 358 лева. Валутата била укрита във фабрична кухина на пасажерската седалка в кабината на влекача, като била разпределена в 13 пакета.

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.