Районна прокуратура-Хасково наблюдава бързо производство за недекларирано евро за 136 908 лева, открити в камион на ГКПП - Капитан Андреево

27 Септември 2021 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от турски гражданин за общо 136 908 лева.

На 25 септември 2021 г. на  ГКПП - Капитан Андреево, за излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил марка „Волво“, с турска регистрация, управляван от О.Г, на 34 г. гражданин на Турция. Митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ извършили проверка на товарния автомобил и в кабината на влекача във фабрична кухина зад корите на малък шкаф и в страничен долап на ремаркето открили общо 70 000 евро. Намерената валута е с обща българска равностойност около 136 908 лева. Товарният автомобил е пътувал от Нидерландия за Турция през България.

Водачът на автомобила О.Г е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс - за това, че на 25 септември 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация пренасяната през границата валута, която  е външна граница на Европейския съюз, и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково, Териториално отделение-Свиленград. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия.