Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за пренасяне на недекларирани норвежки крони за общо 200 341 лева, открити на ГКПП - Капитан Андреево

18 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от турски  гражданин за общо 200 341 лева.

На 16 октомври 2021 г., на  ГКПП - Капитан Андреево, около 00.55 ч., за излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил, марка „Волво“, с турска регистрация, управляван от Т.Ю, на 38 г., турски граждани.  Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили проверка на товарния автомобил,  в хода на която под калъфа на дюшека на горното легло в кабината на влекача открили недекларирани 1 000 000 норвежки крони. Намерената валута е с обща българска равностойност около 200 341 лева. Товарният автомобил е пътувал от Норвегия за Турция през България.

Под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград е образувано бързо производство. Водачът на автомобила Т.Ю е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс - за това, че на 16 октомври 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи писмено, във валутна митническа декларация, пренасяната през границата валута, която  е външна за Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Спрямо Т.Ю е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лева. И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.