По бързо производство на Районна прокуратура – Хасково са осъдени мъж и жена, чужди граждани, за незаконно превеждане на бебето си през ГКПП - Капитан Андреево

15 Март 2021 г.

По бързо производство на Районна прокуратура – Хасково са осъдени мъж и жена, чужди граждани, за незаконно превеждане на бебето си през ГКПП - Капитан Андреево

По бързо производство на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград са осъдени М.А., на 38 г., турски гражданин, и 36-годишната А.К., италианска гражданка, за това, че на 08.03.2021 г., през ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, в съучастие като извършители, превели през границата на страната - от   Република Турция в Република България, бебе на 8 месеца – момче, турски гражданин, без разрешение на надлежните органи на властта, като за превеждането е използван лек автомобил, марка „Мерцедес“ - престъпление по чл. 280 ал.2  т.1 т.3 и т.4 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал.2 от Наказателния кодекс.

По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемите, одобрено от Районен съд-Свиленград, на М.А и А.К е наложено наказание от по 10 месеца „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от 3 години и  „глоба“ в размер на 5000 лв., за всеки един от тях.

Моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието - лек автомобил, марка „Мерцедес“, с немски регистрационен номер, е отнето в полза на държавата.

На 8 март 2021 г., М.А. и А.К., които били съпрузи, пристигнали на ГКПП-Капитан Андреево. В колата, с която пътували, бил и 8-месечният им син. Той е бил роден в Турция и имал турски лични документи. Родителите му искали да го отведат в родината на майката  - Италия, но детето нямало виза и италиански документи. За да избегнат проверките, двамата поставили кошчето с бебето на задната седалка на колата и го покрили с дреха. Граничните полицаи на ГКПП-Капитан Андреево открили детето при проверката за документи. Двамата родители живеели преди това в Италия.

Определението на Районен съд-Свиленград е окончателно.