Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за незаконно превеждане през границата на страната на 25 сирийци

23 Февруари 2022 г.

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство Е.Й., на 27 г., турски гражданин, за това, че на 23.02.2022 г. през ГКПП – Капитан Андреево превел през границата на страната, от Турция в България, 25 чужденци - граждани  на Сирия, от които 4 деца, ненавършили 16 г., без разрешение на надлежните власти.

За извършването на деянието е използвано моторно превозно средство. Престъплението е квалифицирано по чл.280, ал. 2, т.1 ,т.3 и т.4 вр.ал.1 от Наказателния кодекс.

На 23 февруари 2022 г. около 00.04 ч. на ГКПП - Капитан Андреево за влизане от Турция в България пристигнал автобус, марка “Сетра”, с турски регистрационен номер. Той се движел по редовната линия от Турция за България. В него пътували 10 пътника и двама водачи. Автобусът се управлявал от Е.Й. По искане на ГПУ-Свиленград на автобуса била извършена щателна митническа проверка от служител на Агенция „Митници“ на Митнически пункт - Капитан Андреево.

При съвместната проверка във въздуховодите на климатична инсталация били отрити 15 чужди граждани, под стълбите на задната врата в автобуса се намирали други 4, а в ниша над предната дясна гума още 6. От установените 25 чужденци имало 17 мъже, 4 жени и 4 деца на възраст от 14 до 16 г. Всички те са граждани на Сирия, без документи за самоличност и без необходимото разрешение за влизане в страната.

До момента е установено, че каналджия в Турция наел Е.Й. да превози чуждите граждани нелегално в България, като срещу това му обещал заплащане. Според първоначалните данни сирийците платили предварително по 1000 евро на каналджията, за да стигнат до България. 

Обвиняемият Е.Й. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Хасково.

По делото се извършват активни действия по разследването.