Само за 3 дни: По досъдебно производство на Районна прокуратура-Хасково е осъден мъж на 2 г. затвор за опит да подпомогне чужденци да преминат през страната

10 Март 2021 г.

Само за 3 дни: По досъдебно производство на Районна прокуратура-Хасково е осъден мъж на 2 г. затвор за опит да подпомогне чужденци да преминат през страната

По досъдебно производство на Районна прокуратура - Хасково - Териториално отделение - Свиленград е осъден Н.М., на 55 г. Той е признат за виновен в това, че на 6 март 2021 г., в землището на село Генералово, общ. Свиленград, с цел да набави за себе си имотна облага - пари в размер на 1000 евро, направил опит да подпомогне 12 чужди граждани от Сирия и Ирак, от които 3 лица, ненавършили 16-годишна възраст, да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил, марка „Мерцедес“, по отношение на повече от едно лице и е останало недовършено по независещи от дееца причини. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, вр. ал.1, вр. чл. 18, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 9 март 2021 г. на  Н.М. е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпявани и „глоба“ в размер на 5000 лв., след като той и признал вината си, а Районен съд-Свиленград е одобрил споразумение по делото.

Досъдебното производство е приключило в рамките на три дни под надзора на Районна прокуратура - Хасково - Териториално отделение - Свиленград, като през това време са извършени разпити на свидетели, в присъствието на преводач, разпознавания на лица, оглед на местопроизшествие и др. 

Моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението - товарен автомобил, марка „Мерцедес“, се отнема в полза на държавата.

Определението на Районен съд – Свиленград е окончателно.