Районна прокуратура – Свиленград внесе в съда обвинителен акт спрямо 49-годишна жена за измама за 506 914 лева при сделки със земеделски земи

15 Май 2020 г.

Районна прокуратура – Свиленград внесе в съда обвинителен акт спрямо Л.Б., на 49 г.

Районна прокуратура – Свиленград внесе в съда обвинителен акт спрямо Л.Б., на 49 г., за това, че в условията на продължавано престъпление, за периода от неустановена датата в началото на месец декември 2015 г. до 4 декември 2017 г.,  в гр.Свиленград, обл.Хасково, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у двама земеделски производители, че като брокер на недвижими имоти и в частност на земеделски земи, подготвя сключването на сделки за закупуване от тях и за тяхна сметка, на земеделски земи в землището на с.Маточина, общ.Свиленград, и с това им е причинила имотна вреда в размер на 506 914 лева,

Л.Б. е предадена на съд и за това, че на 15.08.2018 г. и на 20.08.2018 г. възбудила заблуждение у неин познат, че ѝ трябват пари на заем, както  и че ще му върне получените суми по сключените устни договори за паричен заем и с това му причинила имотна вреда в размер на 3 500 лева, като измамата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай - престъпление по чл.211, вр. чл.209, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че земеделските производители, които били семейство, обработвали земя в района на община Свиленград. Обвиняемата Л.Б. се свързала с тях, представила им се за брокер на недвижими имоти и им казала, че познава собственици на земи в землището на с. Маточина, общ. Свиленград, които живеят в друг град и искат да ги продадат. Съпрузите и обвиняемата се срещнали с тях, при което бил оформен договор за продажба. Така Л.Б. спечелила доверието на семейството и те се разбрали тя да продължи да им търси ниви в района, които те да купят. Л.Б. трябвало да оформя всички документи и предварителни договори за покупко-продажбата, свързани с изповядването на сделките. Обвиняемата поискала от земеделските производители да й изпращат пари, за да плаща на продавачите, с които следвало да сключва предварителни договори за въпросните ниви.

Така в горепосочения период, от пострадалите към сметки на Л.Б. били извършени общо 157 парични превода и две плащания на ръка, като общата стойност на сумите, изпратени на обвиняемата възлиза на 506 914 лева. Когато купувачите питали кога ще им предаде документите за купените земи, тя отлагала срещите им. Изпращала им записи на заповед, представила списък на собственици, които уж продавали земите си, както и фиктивни договори, за да поддържа заблуждение и те да продължат да й превеждат различни суми. През декември 2017 г. земеделските производители спрели да й изпращат пари, като поискали да представи договорите и да влязат във владение на земите, които са платили. В продължение на близо две години, от последния превод,  обвиняемата обещавала, че ще финализират сделките и уточнят всичко по между си, но това не се е случило, след което бил подаден сигнал в полицията. По делото е установено, че Л.Б. на два пъти взела и пари на заем от свой познат в размер на общо 3 500 лева, които не му е върнала.

В хода на разследването е представен списък, който обвиняемата била предала на пострадалите, с имената на наследници на земеделски земи в района на с. Маточина, за да им потвърди за извършвани сделки за продажба. Всички те са били издирени и разпитани и всички отричат да познават Л.Б., да са водели разговори или преговаряли с нея за продажбата на ниви, като някои от тях ги били продали или отдали под аренда още преди 2015 г.  

По делото са разпитани свидетели, приложени справки, писма от банкови институции, заключения на вещи лица по назначени експертизи и др. До момента парите не са възстановени на пострадалите лица.

Спрямо обвиняемата Л.Б. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и към настоящия момент тя се намира в затвора. Предвиденото в закона наказание за деянието, в което е обвинена Л.Б., е от 3 до 10 години „лишаване от свобода“ и конфискация до една втора от имуществото.