Прокурори от Районна прокуратура-Свиленград се срещнаха с ученици в Деня на отворените врати

19 Април 2019 г.

Прокурори от Районна прокуратура-Свиленград се срещнаха с ученици от СУ „Д-р Петър Берон“ и ПГССИ „Христо Ботев“ в Деня на отворените врати – 16 април, в който се отбелязва Деня на Конституцията и юриста. Тази година проявата бе съвместно с Районен съд-Свиленград и бе посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция.

В Деня на отворените врати бе разигран симулативен наказателен процес за държане на наркотични вещества без надлежно разрешително. В него съдии, прокурори и адвокати бяха учениците. Процесът се проведе пред техни съученици, граждани и медии в една от съдебните зали на съда. Участниците в процеса показаха професионализъм, уважение към професията и стриктно спазиха процедурите. След пледоариите на прокурорите и адвокатите на подсъдимите, съдебният състав се оттегли да обсъдят случая. Извършителите бяха осъдени на наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година,чието изпълнение беше отложено за срок от три години и глоба в размер на 2 000 лева.

Учениците бяха запознати и с приемането на първия български основен закон- Търновската конституция, с който страната ни тръгва по пътя към модерна европейска държавност.