Прессъобщение 12.02.2016

12 Февруари 2016 г.

Районна прокуратурата – Русе внесе обвинителен акт срещу шестима  за извършена кражба на медни кабели, които предали за вторични суровини

 

Районна прокуратурата – Русе внесе обвинителен акт срещу шестима  за извършена кражба на медни кабели, които предали за вторични суровини

Районна прокуратура-Русе внесе в съда обвинителен акт срещу шестима, за извършена от тях кражба на голямо количество нови кабели, които продали на вторични суровини - престъплние по чл. 195, ал. 1, т.4, пр. 1 и т. 5 вр. чл. 194, ал. 1 от НК.

Обвинението на Районна прокуратура- Русе срещу Илиян С., Георги Р., Фроса С., Веселина И., Росен М.  и  Румяна А. е за това, че в периода 01 – 05.07.2010 год. в гр. Русе, чрез използване на моторно превозно средство, след предварителен сговор,  отнели чужди движими вещи – над 6 500 метра нови кабели с различна квадратура, на обща стойност 4 630  лева от владението на едноличен търговец, без негово съгласие с намерението противозаконно да ги присвоят, като случаят не е маловажен. По отношение на Георги и Веселина деянието е  извършено в условията на повторност. Илиян също е осъждан.

Една вечер в периода 1 – 5 юли 2010 г. в гр. Русе, обвиняемите Георги, Фроса, Веселина, Росен, Румяна  и Митка /починала/ гостували в дома на шестия обвиняем Илиян. Тъй като всички не работели,  решили да извършат  кражба на вещи и от продажбата им да си набавят пари. Тогава Илиян  предложил да извършат кражба от склада на  магазин на едноличен търговец в  Русе. Той им обяснил, че в склада се съхранявали голям брой електиречски проводници, а единия прозорец бил повреден  и през него лесно може да се влезе. Решили да  вземат проводници и след като обгорят изолацията им да предадат медните жила в някой пункт за изкупуване на черни и цветни метали. Още същата вечер обвиняемите взели няколко найлонови чувала и отишли до магазина. След като се убедили, че наблизо няма никой, Илиян и  Росен отворили прозореца на складовото помещение и влезли вътре. Двамата взели голяч брой различни видове ролки с навит електрически проводник и през прозореца ги подали на останалите.  Откраднатите кабели  откарали извън града, където за няколоко часа изгорили изолацията им, а медните жила продали на търговец на черни и цветни метали за сумата от 884 лева.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Русе.