Прессъобщение 30.09.2015 г.

30 Септември 2015 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

 

Районна прокуратура- гр. Русе предаде на съд три лица- сирийски граждани, за осъществен от тях опит да излязат през границата на Република България без разрешението на надлежните органи на властта – служител на ГКПП – ГПУ - Русе, като деянието им останало недовършено поради независещи от волята им причини.

Лицата- граждани на Сирия- мъж и две жени, придружавани от общо осем деца на възраст от 1 до 10 години /задържаните лица са родители на децата/, били заловени от граничните власти на ГКПП „Дунав мост“- трасе „изход“ около 02.00 часа на 30.09.2015г. в ремаркето на товарен автомобил, управляван от турски гражданин. В хода на проведеното разследване по образуваните „незабавни наказателни производства“ е установено, че товарният автомобил е влязъл в страната на 29.09.2015г., но не са събрани доказателства водача на автомобила да е съпричастен към деянието на сирийските граждани или да им е съдействал за превеждането им през границата на страната.

Внесените в съда споразумения за решаване на наказателните производства са одобрени от Районен съд- гр. Русе. На лицата са наложени наказания „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено за срок от 3 години, и глоба. След приключване на съдебното производство, осъдените са транспортирани до съответните центрове за настаняване в гр. Елхово и гр. Баня.