Ден на отворените врати

24 Април 2023 г.

Ден на отворените врати, на тема „Открито за съдебна власт. Нека се запознаем“

Ден на отворените врати, на тема „Открито за съдебна власт. Нека се запознаем“.

На 19.04.2023 год. Окръжна прокуратура – Русе и Районна прокуратура – Русе организираха Ден на отворените врати, на тема „Открито за съдебна власт. Нека се запознаем“. Участници в събитието бяха ученици от XII „б“ и ХІІ „в“ клас на МГ „Баба Тонка“- гр. Русе и техният преподавател по философия и гражданско образование - д-р по философия на правото Миглена Дамянова – Радойска. Събитието беше организиранo по повод Деня на Конституцията и професионалния празник на българските юристи и на съдебните служители. Гостите бяха посрещнати от Зам.-окръжен прокурор Мирослав Маринов и говорител на Окръжна прокуратура – Русе, Зам.-районен прокурор Светослав Великов и говорител на Районна прокуратура – Русе, следовател Вярка Дудева – Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе и Цветомир Йорданов Петков - главен експерт-криминалист при НСлС.

Прокурор Маринов запозна учениците със създаването и историята на правосъдната система на България, структурата на органите на съдебната власт и отговорностите, които имат магистратите. Прокурор Великов обясни как работи съдебната система, функцията на прокуратурата и съда. Редът, по които всеки гражданин на Р България може да подаде сигнал за извършено закононарушение. С примери от практиката беше описан пътят, по който преминава един сигнал за престъпление от проверката на полицейския служител до постановяване на осъдителна присъда и обезщетяване на пострадалите. Разяснено беше на учениците на каква възраст започват да носят наказателна отговорност и какви са последиците, предвидени от закона, ако им бъдат наложени различните по вид наказания, описани в НК.

Следовател Дудева и Цветомир Петков - главен експерт-криминалист, споделиха примери от практиката си, като обясниха по какви правила се провежда разследването по наказателни дела, какви видове експертни изследвания могат да бъдат извършвани и как следва да бъдат събирани доказателства. Беше представена и конкретна информация за този процес, като чрез презентации бе представена и работата на експертите-криминалисти.

Магистратите засегнаха темата за наркотиците и тежките последици от престъпленията, свързани с контрабандата и разпространението на различните видове наркотични вещества.

Изнесената информация провокира учениците и на домакините бяха зададени множество въпроси, свързани с използването на различните способи за събиране на доказателства. Част от тях проявиха интерес как могат да наблюдават или участват като поемни лица при извършване на процесуално-следствени действия.

В края на срещата всички младежи получиха информационни брошури за Създаване на правната система в България и структурата на Прокуратурата на Р България.