Прессъобщение 20.05.2022г.

20 Май 2022 г.

По надзора на Районна прокуратура –Русе се води досъдебно производство за телефонни измами в България и Гърция

По надзора на Районна прокуратура –Русе се води досъдебно производство за телефонни измами в България и Гърция

 

Районна прокуратура -Русе уведомява, че по наблюдавано от прокуратурата наказателно производство, в България и Чехия са били задържани седем мъже съпричастни към телефонни измами, извършени на територията на Република България и Република Гърция.

Операцията е проведена на 19.05.2022 г. от служители на Главната дирекция „Национална полиция“, ОДМВР-Русе, ОДМВР- Благоевград, Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе, под надзора на Районната прокуратура в Русе. Същата е била в сътрудничество със Столичната криминална полиция на Прага и Столичната прокуратура на Прага и със съдействие на ДМОС-МВР - София.

В хода на операцията, на територията на Чехия са извършени претърсвания и изземвания в четири помещения на хостел в с. Ровен (на около 100 км от Прага) и на два автомобила, ползвани от трима български граждани, в които са били намерени множество СИМ-карти, телефони, пари и вещи, относими към извършваната престъпна дейност. Извършени са арести на тримата заподозрени.

Успоредно с това на територията на гр. Ветово, обл. Русе, са били задържани трима мъже – на 61, 26 и 23 г. При последвали процесуално-следствени действия – претърсване на помещения намиращи се на три различни адреса, както и на пет автомобила, са открити вещи, относими към извършваната престъпна дейност.

Според събраните до момента доказателства, шестимата задържани са съпричастни към извършени телефонни измами, основно на територията обслужвана от ОДМВР-Русе и в Република Гърция.

В следобедните часове на 19.05.2022 г., на вход на ГКПП-Кулата-Промахон, е задържан 25-годишен мъж, участвал в престъпната дейност като куриер. В него са открити вещи и пари, относими към извършваната престъпна дейност на територията на   Гърция.

По делото предстои привличане на лица в качеството на обвиняеми, както и преценка относно налице ли са основания за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването по случая продължава под надзора на РП - Русе.