Прессъобщение 24.04.2017г.

24 Април 2017 г.

Районна прокуратура гр.Русе уведомява, че на 21.04.2017 г. на ГКПП“Дунав Мост“ гр. Русе, са били заловени 53 лица от афганистански и сирийски произход, които са направили опит да преминат през границата на страната без разрешението на надлежните органи на властта -престъпление по чл.279, ал.1 вр. чл.18, ал.1 от НК. Лицата са били превозвани в товарен автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Районна прокуратура гр.Русе уведомява, че на 21.04.2017 г. на ГКПП“Дунав Мост“ гр. Русе, са били заловени 53 лица от афганистански и сирийски произход, които са направили опит да преминат през границата на страната без разрешението на надлежните органи на властта -престъпление по чл.279, ал.1 вр. чл.18, ал.1 от НК. Лицата са били превозвани в товарен автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин.

Сред лицата има 17 деца на възраст между 4 - 12 години и едно бебе, както и 17 жени. Децата, придружени от майките им, са настанени в кризисни институции.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено– опит за незаконно , по което останалите лица са задържани за 72 часа до довеждането им пред съда. Същите са настанени в ареста на Областно звено „Изпълнение на наказанията“. Самоличността на всички лица е установена, като предстои решаване на делото със споразумение.

Задържани са и двама български граждани, които са обвинени в извършване на престъпление по чл.280, ал.2 вр. ал.1 вр. чл.18, ал.1 от НК – т.н. “каналджийство“, като предстои РП- Русе да внесе искане до РС – Русе за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.