КОНКУРС НА ТЕМА: „Принос на учениците за нетърпимост към престъпления и оказване помощ на пострадали от престъпление.“

17 Февруари 2023 г.

 

Информационна кампания „Ден на отворените врати“

през 2023 година

КОНКУРС НА ТЕМА:

„Принос на учениците за нетърпимост към престъпления и оказване помощ на пострадали от престъпление.“

На 10.04.2023г. Окръжна и Районна прокуратура Разград за поредна година организират „Ден на отворените врати в органите на съдебната власт“, която се провежда под надслов „Открито за съдебната власт“ и по повод Деня на българската Конституция – 16 април.

Във връзка с провеждането на инициативата, двете институции учредяват годишна награда за принос на учениците за нетърпимост към престъпления и оказване помощ на пострадали от престъпление.

Целта на инициативата е да мотивира подрастващото поколение към благородни каузи, да се повиши правната им култура и изгради доверие в работата на институциите и на съдебната власт като цяло.

Конкурсът ще се проведе в две възрастови групи, както следва: ученици от I до IV и от V до XII клас от училища в Разградска област.

 

Условия за участие:

В конкурса могат да участват ученици в две възрастови групи - от I до IV и от V до XII клас от учебните заведения в Област Разград.

До всяко училище в Област Разград ще бъде изпратено писмо, в което е описана инициативата за учредяване на годишната награда за принос на учениците за нетърпимост към престъпления и оказване помощ на пострадали от престъпление.

Директорът на съответното училище, което е решило да участва в конкурса следва да изпрати кандидатурите на поне три деца, отговарящи на условията.

Всяка кандидатура трябва да съдържа следната информация:

  • име, презиме и фамилия на участника;
  • област, община, населено място, пълно наименование на училището, клас;
  • телефонен номер на участника или негов преподавател;
  • електронен адрес на участника;
  • кратко описание на съответната история – как е разкрито престъплението и по какъв начин е оказана помощ на пострадалите лица.

 

Необходимо е кандидатите, участващи в конкурса да отговарят на следните изисквания:

  • да са ученици от I до IV и от V до XII клас от учебните заведения в Област Разград;
  • да са станали свидетели на престъпление през 2022г., за което са уведомили органите;
  • да са оказали помощ на пострадали от престъпление през 2022г.

 

Кандидатурите се подават лично или по ел. поща, в срок от 9.00ч. на 20.02.2023г. до 17.00 часа на 03.04.2023г. на адрес гр.Разград 7200, бул. „Бели Лом“ №33, етаж 2, Окръжна прокуратура Разград, стая № 217, на вниманието на Д.Пенева – „гл.специалист-човешки ресурси” – за конкурса за годишна награда за принос на учениците за нетърпимост към престъпления и оказване помощ на пострадали от престъпление или на електронната поща на Окръжна прокуратура Разград: [email protected]

 

Постъпилите кандидатури се оценяват от жури.

Призьорите ще бъдат поканени на церемония по награждаването, която ще се състои в Деня на отворените врати – 10.04.2023г. /понеделник/, като часът и мястото ще бъдат уточнени допълнително. На същата дата ще се разгледа и темата „Прокурора и функциите му в наказателното производство“.

При обективна невъзможност церемонията да се проведе, наградите на победителите ще бъдат изпратени по пощата. Информация за наградените ученици ще бъде публикувана на интернет сайта на Окръжна прокуратура Разград.

Телефони за повече информация: 084/640 210 и 084/640 217.