Ден на отворените врати в Националната следствена служба

13 Април 2022 г.

Днес, 13.04.2022 г., в Националната следствена служба (НСлС) се проведе „Ден на отворени врати", в рамките на който съвместно от Камарата на следователите в България и фондация „Веселин Топалов“ бе организиран и щахматен сеанс на едновременна игра със световната шампионка за деца и най – голяма надежда на българския шах Нургюл Салимова. В сеанса участваха заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров, следователите Светослав Василев и Любомир Георгиев, както и радио- и телевизионният водещ Ники Кънчев, актрисата Йоана Буковска, актьорите Орлин Павлов Георги Мамалев,  Илиян Андонов - собственик на Книгомания и бившите футболни звезди - Пламен Николов и Станислав Ангелов.

Директорът на НСлС  и заместник на главния прокурор г-н Борислав Сарафов, заместниците му Ясен Тодоров и Юлиана Петкова, председателят на Камарата на следователите Петко Петков, и  говорителят на НСлС Бисерка Стоянова посрещнаха в Деня на отворените врати студенти от Юридическите факултети на Софийския университет „Свети Климент Охридски“,  Университета за национално и световно стопанство и Нов български университет.

На събитието присъства заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура г-жа Десислава Пиронева. Гост на събитието бе и г-н Кристофър Белмонти, Регионален съветник по сигурността и правоприлагането в посолството на САЩ в България, Александър Ганчев – съветник по правни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ в посолството на САЩ в България и Огнян Танев – главен сътрудник по сигурността в посолството на САЩ в България.

Г- н Белмонти поздрави присъстващите и подчерта отличното сътрудничество и взаимодействие между Националната следствена служба и американските правоохранителни органи в различни сфери като разследването на киберпрестъпления, международното сътрудничество и молбите за правна помощ, както и изграждането на капацитет за прокурори и следователи.

Директорът на НСлС г-н Сарафов представи пред студентите работата на ръководената от него институция, след което заместниците и колегите му разказаха подробно за спецификата на следователската професия, способите и стандартите за събиране на доказателства и провежданите конкретни  действия от следователя в хода на разследването.

На студентите бе показан видеоматериал, съдържащ автентични архивни кадри от знакови дела с особена фактическа и правна сложност, разследвани през годините от НСлС. Следователи  споделиха и своя опит от разследването на обществено - значими случаи, сред които влаковата катастрофа на гара „Хитрино“, инцидентът със засядането на кораба „Вера Су“, катастрофата с македонски автобус на автомагистрала „Струма“.

Участниците в Деня на отворените врати в НСлС разгледаха криминалистичните лаборатории, мобилен център за разследване, оборудван със съвременна криминалистична техника и бяха разведени в специално оборудваните помещения за разпити, за извършване на разпознаване и за криминалистическа регистрация.