Заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов приветства участниците в международния семинар „Данъчно-наказателно право – международни аспекти“

30 Септември 2021 г.

Международен семинар на тема „Данъчно-наказателно право – международни аспекти“, организиран от фондация „Ханс Зайдел“, беше открит днес, 30.09.2021 г., от главния прокурор на Република България Иван Гешев.

Приветствие към участниците поднесе заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който поздрави организаторите за усилията им семинарът да се проведе в реална среда и определи избраната тема като особено актуална и полезна. Той изтъкна важността на обучението за пряката практическа дейност по разследването и факта, че на семинара присъстват представители на високо ниво на четири институции – на НСлС, на прокуратурата, на ДАНС и МВР.

Участници в семинара са български и германски магистрати с професионален опит в сферата на данъчно-наказателното право. Като лектори от НСлС участват следователите Красимир Кръстев и Силвия Танева, които имат  богат опит в разследването на финансови и данъчни престъпления. Сред участниците са също Сузане Герка-Хайлб, ръководител на отдел в Прокуратура Мюнфен I, Тошко Тодоров, зам.-председател на Сметната палата, Митко Димитров, прокурор в отдел 07 във ВКП, съдия Марк Лепих и др.

Гости на събитието са бившият ръководен министерски съветник в Баварското държавно министерство на правосъдието д-р Хелмут Палдер, г-н Щефан Рьокен, заместник-посланик на Федерална република Германия, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, и др.

В програмата са включени теми, свързани с международното  сътрудничество и особености на трансграничните разследвания при преследване на данъчни престъпления, обмяна на опит и обсъждане на практически случаи на престъпления по отношение на данъчно-наказателното право. Предвидено е анализиране на практически случаи и обмяна на опит между българските и германските експерти.

Видео