Районна прокуратура - Силистра ръководи досъдебно производство за неправомерно притежание на бойно огнестрелно оръжие и боеприпаси, задържан за 72 часа е 47-годишен мъж

14 Февруари 2024 г.

Районна прокуратура – Силистра ръководи досъдебно производство за неправомерно притежание на бойно огнестрелно оръжие и боеприпаси, както и за незаконен лов на едър дивеч. Във връзка със случая към наказателна отговорност е привлечен 47-годишният И.Л. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед довеждането му в съда за определяне на мярка за неотклонение.

На 10 февруари 2024 година, при проведена специализирана полицейска операция от служители на ОД на МВР – Силистра, под ръководството на Районната прокуратура, е намерен незаконен боен арсенал. При претърсване на общо осем обекта в две силистренски села, са намерени и иззети пет огнестрелни оръжия, две от които са автомати „Калашников“. За нито едно от оръжията не са представени разрешителни за държане и съхранение. Автоматите са военни образци и не следва да бъдат притежавани от физически лица, като единият е на специално въоръжение. Намерени са също множество боеприпаси, супресори и заглушители. Назначени са експертизи, които трябва да установят преправяни ли са намерените оръжия. При извършените проверки станало ясно, че И.Л. никога не е имал разрешително за държане и съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

В хода на претърсванията са намерени и ловни трофеи от едър рогат дивеч и месо от дивеч. Установено е, че обвиняемият няма разрешително за ловец и не е имал такова.

Работата по разследването на случая продължава под ръководството и надзора на Силистренската районна прокуратура. Прокурорът по случая ще внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.Л.