Най-голямото през последните 15 години количество на стоки от защитени търговски марки бяха иззети от 15 търговски обекта в к.к. „Слънчев бряг“ и град Свети Влас

1 Септември 2023 г.

834 чувала с артикули на стоки от защитени търговки марки бяха иззети при специализирана акция на служители от ГДБОП, проведена на 30 и 31.08.2023 година в к.к. „Слънчев бряг“ и  град Свети Валс. Иззетото количество е най-голямото през последните 15 години по Черноморието. Подробности за осъществената акция предоставиха пред медиите окръжният прокурор на Бургас – Георги Чинев, районният прокурор на Бургас – Мария Маркова и комисар Никола Симов – началник – отдел в ГДБОП. Те съобщиха, че по време на операцията са претърсени 15 търговски обекта, от които са иззети десетки хиляди артикула. Образувани са шест досъдебни производства за престъпления по чл.175б от НК.

Иззетите артикули са от световноизвестни марки като „Адидас“, „Найк“, „Прада“, „Луи Витон“ и др. Голяма част от артикулите са открити в складови помещения към търговските обекти, които били замаскирани като тавански помещения или детски кътове.

Предстои изясняването на произхода на иззетите стоки, както и пътят, по който достигат до търговските обекти.

Прокурорите Чинев и Маркова, както и комисар Симов бяха категорични, че институциите ще бъдат безкомпромисни в целта си да пресекат изцяло търговията със неистински стоки от световно известни търговски марки, предлагани без съгласието на правопритежателите им.