16 досъдебни производства за престъпления срещу политическите права на гражданите са образувани на територията на Област Бургас

8 Юли 2021 г.

Общо 16 досъдебни производства за престъпления срещу политическите права на гражданите са образувани на територията на Област Бургас. Данните отразяват точния брой на делата до 10.00 ч. днес. До същия час на територията на цялата страна са образувани общо 45 досъдебни производства по същите текстове от НК, което показва, че около 30 процента от производствата са образувани на територията на ОД на МВР – Бургас. Освен посочените досъдебни производства прокурорите и полицейските служители наблюдават и работят по още 11 преписки. Актуалната информация бе представена пред медиите от прокурор Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР – Бургас.

Те посочиха и схемите, по които се осъществяват престъпления срещу политическите права на гражданите. Сред тях са назначаване на служители на работа със завишено заплащане. Предлагане на различни парични суми, предоставяне на хранителни продукти, както и на ваучери за закупуване на електротехника. Обещавани са облаги след изборния ден, както и гаранции за опрощаване на заеми при гласуване на определена политическа сила.

Прокурор Чинев изрази категорично и недвусмислено намерението на прокуратурата и полицията да се противопоставят на подобен род прояви, а ако те имат и характеристиките на съответния престъпен състав, ще се действа с пълния набор от правомощия, които законът предоставя.

Образуваните досъдебни производства са на територията на почти всички общини от областта. Освен в Бургас, разследвания текат  общините Несебър, Поморие, Средец, Карнобат, Руен и Айтос.

https://youtu.be/Rbvx-2NbLqQ