По искане на Окръжна прокуратура – Бургас бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо български гражданин, издирван от белгийските власти за грабеж на 38 килограма златни ключета

29 Март 2021 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Й.Й. По отношение на него е издадена Европейска заповед за арест от Съд в Антверпен, Белгия. Й.Й. се издирва от белгийските власти за провеждане на наказателно производство за въоръжен грабеж. Той е осъществен на 19.10.2020 година в Пулле, Белгия. В Европейската заповед за арест е посочено, че на тази дата мъж е бил нападнат и повален на алея пред неговото жилище. Върху пострадалия е нанесен побой. В продължение на 16 часа е държан вързан, а устата му била запушена. През това време са били откраднати скъпоценни предмети, между които и 38 килограма златни кюлчета. Посочено е, че престъплението е извършено от петима български граждани, сред които е бил и Й.Й. След грабежа заподозрените лица са избягали с две коли в Нидерландия.

Белгийското законодателство е определило максимален срок на наказание за посоченото престъпление – „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години.

Й.Й. е установен и задържан на 24.03.2021 година от полицейски служители в град Несебър.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.