По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от 5 години „лишаване от свобода“ спрямо Алекс Д., подсъдим за причиняване по непредпазливост смъртта на две жени, настъпила при ПТП

12 Февруари 2020 г.

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание спрямо Алекс Д. Той е подсъдим за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на две възрастни жени, настъпила след ПТП. Катастрофата стана на 03.11.2018 г. в град Карнобат, обл. Бургас. Престъплението е квалифицирано по чл.343, ал.3, б.„б“, предл.1, вр. ал.4, вр. ал.1, б.„в“, вр. чл.342, ал.1 от НК.

По време на разследването е станало ясно, че Алекс Д. е нарушил правилата за движение по пътищата, тъй като е управлявал лек автомобил със скорост от 90 км/ч, а позволената за населеното място е 50 км/ч. Превишената скорост на движение е довела до загуба на контрол върху автомобила, в резултат на което е настъпила смъртта на двете жени. По време на разследването е установено, че на пътя не е имало дупки, които да станат причина за катастрофата, а е съществувала разлика в нивата на асфалтовото покритие.

Подсъдимият е лишен и от право да управлява МПС за срок от 8 години.

Съдебното заседание бе проведено по реда на съкратеното производство, в което подсъдимият е признал изцяло вината си и фактите в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалване пред Апелативния съд в града.