По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът наложи ефективни наказания от 9 години „лишаване от свобода“ спрямо Йордан Я. и 8 години „лишаване от свобода“ спрямо Живко Т., подсъдими за отвличане на непълнолетно лице

19 Юли 2019 г.

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът наложи ефективни наказания от 9 години „лишаване от свобода“ спрямо Йордан Я. и 8 години „лишаване от свобода“ спрямо Живко Т. Те са подсъдими за това, че на 07.05.2017 г. в гр. Бургас, кв. „Банево“, в съучастие като извършители, в района на детска градина, отвлекли лице, което не е навършило 18-годишна възраст, като деянието е извършено от две лица – престъпление по чл.142, ал.2, т.2 и т.3, вр. ал.1, вр.чл.20, ал.2 от НК.

Те са подсъдими и за това, че по-късно на същата дата в гр. Бургас, кв. „Банево“, на поляна в близост до гориста местност, намираща се на около 100 метра от „Каптажа“ на кв. „Банево“, в посока кв. „Ветрен“, при условията на реална съвкупност с горепосоченото престъпление, в съучастие като извършители, принудили непълнолетното лице да извърши нещо против волята си, а именно да признае, че противозаконно е отнел дебитната карта на Йордан Я. и да върне същата, като употребили за това сила – Йордан Я. е държал с една ръка въже, което преметнал през шията на пострадалия и пристягал, нанасял с другата ръка удари с юмрук в областта на тялото и му отправял заплахи с думите „ Ще те убием, ще те обесим, ще те завържем!“ – Жельо Т. е нанасял удари с юмруци в лицето и тялото на пострадалия, удар с коляно в областта на корема и гърдите, удари с крак (ритници) в областта на тялото, отправяйки му същите закани – престъпление по чл.143, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. чл.23, ал.1 от НК.  

Наказанията трябва да бъдат изтърпени при първоначален „строг“ режим в затвор.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в града.