Под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас се провежда разследване по досъдебно производство за контрабанда на акцизни стоки, на обща стойност над 834 000 лв.

10 Август 2018 г.

Контрабандни цигари на стойност 834 840 лв. задържа Окръжна прокуратура – Бургас. Акцизните стоки са открити в контейнер, превозван от кораб, акостирал в Бургаското пристанище по време на извършена проверка от стана на служители на Митница – Бургас. Подробности по случая оповестиха пред медиите днес г-жа Йовита Григорова – Зам. административен ръководител – Зам. апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - Бургас, г-н Георги Чинев – Адм. ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Бургас, г-н Юлиян Мирков – Заместник директор на Агенция „Митници“, г-н Георги Георгиев – Директор на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и г-н Васил Инджов – Заместник началник на Митница – Бургас.

Г-н Чинев съобщи, че процесният контейнер е пристигнал на 01.08.2018 г. на Пристанище – Бургас от Русия. Корабът е плавал под либерийски флаг, а от вносната декларация било видно, че превозваният контейнер съдържа товар от иглолистен дървен материал (дъски шлифовани от бор). Контрабандните цигари били поставени в самите дъски, което било установен след проведена митническа проверка. Прокурор Чинев добави, че са открити общо 111 312 кутии с цигари от марката NZ, които са с белоруски акцизен бандерол. Г-н Чинев каза още, че досъдебното производство, което се ръководи от Окръжна прокуратура – Бургас е за престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“ от НК, което се наказва с „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години и конфискация на контрабандните стоки.

Г-н Мирков съобщи, че дървеният материал е проверен по метода „анализ на риска“. Служителите, които извършили проверката са забелязали, че стоката има необичайна плътност – била е много по-лека. Последвало е детайлно разглеждане с рентген, което потвърдило констатацията на служителите. Г-н Мирков акцентира върху изключителната подготовка на престъпното деяние, изразяваща се в издълбаване на всяка една от дъските в дървения материал и поставянето на отделните кутии в отворите. Той похвали колегите си за изключително добре свършената работа при залавянето на контрабандната стока. По думите му цигарите са предназначени за българския пазар.

Г-жа Йовита Григорова подчерта, че причината за разкриване на тежкото умишлено престъпление е отличната координация между Апелативна и Окръжна прокуратура Бургас и Агенция „Митници“.