Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Манол З., обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на един човек и тежки телесни повреди на други трима, тъй като не изпълнил законовите изисквания за осигуряване на безопасни условия на труд

20 Март 2018 г.

Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Манол З. (на 50г.). Той е подсъдим за това, че на 04.07.2012 година в гр. Поморие, като работодател и представител на „Химтех” ЕООД  по непредпазливост причинил смъртта на Добрин К., настъпила на 05.07.2012 г., поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност – извършване на строително монтажни работи на “Канално – помпена станция – 7 (КПС), гр. Поморие”, като не изпълнил задълженията си по Закона за здравословни и безопасни условия на труд (за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване) и по наредбата за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд - престъпление по чл. 123, ал.1 от НК.

Той е подсъдим и за това, че по същото време и на същото място, като работодател и представител на „Химтех“ ЕООД по непредпазливост причинил на Цветослав Ц. тежка телесна повреда (изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота), поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност – извършване на СМР на обект “КПС-7, гр. Поморие”, като не изпълнил задълженията си по Закона за здравословни и безопасни условия на труд  (за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване) и по наредбата за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд - престъпление по чл. 134, ал.1, т.1 вр. чл.128, ал.2 от НК

Той е подсъдим и за това, че  по същото време и на същото място, като работодател и представител на „Химтех“ ЕООД, по непредпазливост причинил на Мустафа М. тежка телесна повреда (изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота), поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност – извършване на СМР на обект “КПС-7, гр. Поморие като не изпълнил задълженията си по Закона за здравословни и безопасни условия на труд ( за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване) и по наредбата за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд - престъпление по чл. 134 ал.1 т.1 вр. чл.128 ал.2 от НК.

         Той е подсъдим и за това, че по същото време и на същото място, като представител на „Химтех“  ЕООД, по непредпазливост причинил на Христо П. тежка телесна повреда (изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота), поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност – извършване на СМР на обект “КПС-7, гр.Поморие” като не изпълнил задълженията си по Закона за здравословни и безопасни условия на труд(за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване) и по наредбата за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд - престъпление по чл. 134 ал.1 т.1 вр. чл. 128 ал. 2 от НК.

         Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 21.03.2018г.