Окръжна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа Г.Г., обвинен в убийството на майка си, извършено по особено мъчителен за нея начин и с особена жестокост

22 Януари 2024 г.

Окръжна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа Г.Г. Той е обвинен за това, че умишлено е умъртвил майка си, като убийството е извършено по особено мъчителен за убитата начин и с особена жестокост. Престъплението е осъществено на 21.01.2024 година в гр.Бургас. То е квалифицирано по чл.116, ал.1, т.3, предл.2, т.6, предл.3 и 4 от НК.

Подробности за механизма на извършеното престъпно деяние разкриха пред медиите окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и старши комисар Емил Павлов – директор на ОД на МВР - Бургас.

Те съобщиха, че Г.Г. е използвал два ножа, за да извърши убийството. С първият от тях е опитал да пререже гърлото на майка си, но тя е оказала съпротива, което е довелото счупване на ножа. Г.Г. е взел друг нож, с който е нанесъл десетки удари в областта на гърба, бъбрека и краката на своята майка, което е довело до настъпване на смъртта й. След извършване на деянието обвиняемият е съобщил на свой приятел и след това сам се е обадил на телефон 112. Установено е, че Г.Г. е употребявал наркотици от години. Съществуват данни, че е употребявал наркотични вещества и в деня на убийството. Установено е също така, че обвиняемият е бил няколкократно приеман за лечение в Центъра за психично здраве в град Бургас, както само през 2023 година това се е случвало три пъти. По първоначални данни до убийството се е стигнало, тъй като пострадалата е настоявала нейният син да се лекува и приема съответните медикаменти. Предстои по досъдебното производство да бъде назначена съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която да определи дали Г.Г. е бил вменяем по време на извършване на деянието.

Прокурор Чинев и старши комисар Павлов определиха извършеното престъпление като „венец на жестокостта“.

Предстои Окръжна прокуратура-Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Г.Г.