Канал за контрабанда на високорискови наркотични вещества от България за Турция бе разбит благодарение на работата на Окръжна прокуратура – Бургас и ОД на МВР в града

29 Март 2022 г.

Канал за контрабанда на високорискови наркотични вещества от България за Турция бе разбит благодарение на прокурорите от Окръжна прокуратура-Бургас и на служители от Областната дирекция на полицията в града. До този момент към наказателна отговорност са привлечени две лица.

По отношение на Х.Б. е повдигнато обвинение за това, че е подбудил, умишлено склонявайки, Г.И. да транспортира и пренесе през ГКПП „Лесово“ наркотични вещества – близо 6,5 кг суха тревна маса марихуана, предоставяйки му автомобил със специално изграден тайник – престъпление по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1, вр. чл.20, ал.1 от НК.

Х.Б. е привлечен като обвиняем и за това, че извършил приготовление, създавайки условия за извършването на държането на посоченото наркотично вещество и последващото му разпространение, давайки указания на Г.И. по телефон – престъпление по чл.356а, вр.чл.354а, ал.2, изр.1, вр. ал. 1, предл.4 от НК.

По отношение на Г.И. са повдигнати обвинения за опит за контрабанда на посоченото наркотично вещество, както и за неговото държане, с цел разпространение – престъпление по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1, вр. чл.20, ал.1 от НК и по 345а, ал.2. изр.1, предл.1, вр. , ал.1, предл.4, вр. чл.26 от НК.

Спрямо двамата обвиняеми е постановено задържане за срок до 72 часа и предстои да бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Подробности по случая представиха пред медиите днес прокурор Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас и старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР-Бургас.

Те посочиха, че марихуаната е била разпределена в 13 вакуумирани найлонови пакета. Целта е била наркотичното вещество, което на така наречения „черен“ пазар в България се търгува за около 5000 лева за килограм, да бъде пласирано в Турция, където цената за същото количество е от 10 000 до 15 000 евро. По случая е установена и сумата от 308 950 евро в копюри от 50, 100 и 200 евро, както 20 301 щатски долара в различни копюри. Установена е и сумата от 5000 лева. На база откритите парични средства Окръжна прокуратура-Бургас е образувала досъдебно производство за т.нар. престъпление „пране на пари“, тъй като съществуват доказателства за пряка връзка между откритите парични суми и престъпна дейност с наркотични вещества. Предстои спрямо едно от горепосочените лица да бъде повдигнато обвинение и за това престъпление.

Прокурор Чинев и старши комисар Калоянов посочиха, че работата по образуваните досъдебни производства продължава интензивно.