По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Бургас бе наложено наказание от пет години „лишаване от свобода“ спрямо молдовски гражданин, подсъдим за грабеж от заложна къща

20 Декември 2021 г.

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Бургас бе наложено наказание от пет години лишаване от свобода спрямо молдовския гражданин Д.Я. Той е подсъдим за това, че противозаконно е отнел златни накити на обща стойност 46 835 лева, употребявайки сила. Грабежът е извършен 27.07.2019 г. в гр. Бургас. То е квалифициран по чл.199, ал.1, т.1, вр. чл.198, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК, тъй като е извършен в съучастие от две лица.

По време на разследването е установено, че подсъдимият и негов съучастник, също молдовски гражданин, се представили за клиенти на заложна къща. Влезли в търговския обект и започнали да оглеждат златни пръстен. В един момент единият от мъжете хванал продавачката и я притиснал към земята. Запушил устата й с ръка, след което завързал ръцете и краката й с кабелни връзки. Двамата мъже отнели общо 202 бр. различни златни накити.

Установено е също така, че веднага след извършване на престъплението двете лица са напуснали България. Спрямо двамата е издадена молба за екстрадиция. Обявени са за издирване от Интерпол. Подсъдимият е задържан на 21.01.2021 г. в гр. Москва, след което е предаден на българските власти.

Присъдата на Окръжен съд-Бургас, която е постановена по реда на съкратеното производство, може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в града.