Окръжна прокуратура-Бургас и Областната дирекция на МВР предоставиха нови подробности от разследването за убийствата на Юмер Мехмед и Теодора Бахлова

8 Октомври 2021 г.

Иновативни методи са предложили разследващите, за да успеят да открият нови доказателства по досъдебното производство за убийството на Теодора Бахлова. Сред тях са специализирана видеотехника, с която е обследвана канализацията под и около имота, в който са държани трупните останки на пострадалата. Използван е и специализиран подход за „продухване“ на канализационната система, за да бъдат открити кост и зъб на Бахлова, както и проектил, който е с белези на такъв, изстрелян с оръжието на убийството. Подробности за напредъка по двете разследвания предоставиха на медиите прокурор Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас, прокурор Светослав Маринчев, който ръководи досъдебното производство за убийството на Теодора Бахлова, както и старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР - Бургас.

 

По време на разследването за убийството на Юмер Мехмед е установено, че в деня на извършване на престъплението, пострадалият е получил обаждане  за среща от обвиняемия С.Р. от телефон. В него е била поставена  сим карта, собственост на трето лице, която е активна от три години и е била притежание на обвиняемия. През тези години с картата не е провеждан друг разговор, въпреки че таксите за нея са били заплащани, за да бъде тя активна. Използвана е единствено за разговор между С.Р. и пострадалия в деня на убийството, което говори за конспиративността, поддържана от обвиняемото лице.

 

На междуетажна площадка в сградата, където живее обвиненият в лично укривателство Д.Д., е открита основата част от саблен трион, по която има следи от пострадалия Юмер Мехмед. В колата на С.Р. е открит нож, който с голяма вероятност е бил прикрепен за основаната част на режещия инструмент, с който вероятно е бил разчленен трупа на Юмер Мехмед.

Разкрити бяха подробности около вероятните мотиви за извършените убийства. По досъдебното производство за смъртта на Юмер Мехмед се касае за очаквано овъзмедяване на пострадалия от страна на обвиняемия. По досъдебното производство за смъртта на Теодора Бахлова вероятният мотив е свързан със спор с имуществен характер, в който пострадалата настойчиво е търсила от С.Р. пари или други вещи.

 

Съобщено бе, че предстои детайлен анализ по досъдебните производства, който ще определи дали ще има промяна в обвиненията спрямо С.Р., привлечен към наказателна отговорност за двете убийства и Д.Д., обвинен в лично укривателство, свързано с убийството на Юмер Мехмед.

 

Предстои и обсъждане на възможността двете досъдебни производства за убийствата да бъдат обединени в едно общо дело.

Видео