Окръжна прокуратура Бургас повдигна обвинение, задържа за срок до 72ч. и ще внесе искане за задържане под стража спрямо три лица за държане на високо-рисково наркотично вещество – общо над 5266 гр. коноп, с цел разпространение, както и за засяване и отглеждане на високорисково наркотично вещество – 455 бр. растения от рода на конопа, като престъпленията са извършени при различни форми на съучастие

30 Юли 2021 г.

Окръжна прокуратура Бургас повдигна обвинение на 29.07.2021г., задържа за срок до 72ч. и ще внесе искане                                                                    за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемите Н.Х. и В.Н., за това, че на 28.07.2021г., в съучастие като съизвършители в къща край с.Брястовец Общ.Бургас и в л.а. м.“Сузуки“ без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, държали с цел разпространение високорисково наркотично вещество – коноп /канабис, марихуана/ с общо тегло над 5136 гр., разпределено в осем обекта -  престъпление по чл.354а ал.І предл.4 вр. с чл.20 ал.ІІ от НК; спрямо обв.Н.Х. ЗАТОВА, че от неустановена дата и месец на 2021г. до 28.07.2021г. край с.Брястовец Общ.Бургас засял и отглеждал високорисково наркотично вещество – коноп /канабис, марихуана/  - 455бр. растения от рода на конопа, засети в два участъка с обща площ от около 379 кв.м., в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/ - престъпление по чл.354в ал.І от НК и спрямо обв.Н.Д.  ЗАТОВА, че на 28.07.2021г. в л.а. м.“Мерцедес“ на път І-9 за гр.Ахелой Общ.Поморие, без надлежно разрешително, съгл. Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество – коноп /канабис, марихуана/ с общо тегло над 129 гр. – престъпление по чл.354а ал.І предл.4 от НК.  

         Според наблюдаващия прокурор, по делото е налице обосновано предположение затова, че обвиняемите са извършили тежките умишлени деяния, в което са обвинени, както и че съществува реална опасност същите да се укрият или да извършат ново престъпление.