След протест на Окръжна прокуратура – Бургас бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Динко В., подсъдим за извършване на убийство

20 Юли 2020 г.

След протест на Окръжна прокуратура – Бургас бе изменена мярката за неотклонение, взета спрямо Динко В., подсъдим за убийство на мъж, осъществено на 20.03.2015 г. в животновъден комплекс, находящ се в землището на с. Изворище, общ. Бургас. Тежкото престъпление е извършено посредством метална тръба, с която Динко В. е нанесъл множество удари в главата на пострадалия.

Припомняме, че за горепосоченото деяние Окръжен съд – Бургас наложи наказание от 18 години „лишаване от свобода“ спрямо Динко В. Присъдата бе постановена на 16.06.2020 г. В същото съдебно заседание Окръжният съд е взел спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „гаранция в пари“, която е в размер от 1000 лева.

Срещу определението на съда бе изготвен и внесен протест от страна на Окръжна прокуратура – Бургас. В него е посочено, че постановеното спрямо Динко В. високо наказание е реална предпоставка той да се укрие и да направи опит да осуети изпълнението на осъдителната присъда. Посочено е също така, че мярката за неотклонение „задържане под стража“ е единствено адекватна в този случай и такава трябва да бъде наложена спрямо Динко В.

Апелативен съд – Бургас, който е компетентен да разгледа внесения протест, е приел мотивите на Окръжна прокуратурата – Бургас. Със свое определение (от 16.07.2020 г.) апелативните съдии са изменили акта на първата съдебна инстанция и са постановили Динко В. да бъде задържан под стража.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.